Yalıtmak mı, yanıltmak mı?
Enerji savaşlarının yaşandığı çağımızda, küresel ısınma etkilerinin de her geçen gün artarak hayatımızı ve sağlığımızı tehdit ettiği bir dünyada yaşıyoruz. Artık sadece Sibirya’dan gelen soğuk kış ayazları değil, Afrika çöllerinden gelen sıcak hava dalgaları, kavurucu, bunaltıcı yaz günleri de haberlerimize konu oluyor.
Böyle bir zamanda, yapılarımızda ısı yalıtımını nasıl yaptığımıza dair gelen sorulara, enerji yönetmeliğinden bahsedip, “İzmir ılıman iklime sahip olduğu için 3 cm mantolama yapmak yeterli, veya isterseniz 4 – 5 cm yaparız” şeklinde cevaplar hayatın gerçekleriyle uyuşmuyor ve vicdanımıza sığmıyor. Birilerinin çıkıp ezber bozma, kral çıplak deme zamanı çoktan geldi, geçti.
2008 yılında yazılmış ve onaylanmış Bina Enerji Yönetmeliğini referans olarak göstermek, her yıl güncellenen Asgari Ücret seviyesini yaşam standardımız için dikkate almaktan çok daha vahim bir durum. Kısaca ifade edersek, kendi evini yaptırmak isteyen birine, “net 2.324 TL maaş ile çok konforlu yaşam sürersiniz” demek ile “3 cm mantolama yapın, bu size yeter” demek aynı şey!
Yasal mevzuatın güncellenmesini sağlamak elbette bu yazının amacı değil.. Amacımız, hayatın gerçeklerini farkında olarak henüz başlanmamış konut projelerinde, karar vericilere yeni asgarilerin, yeni standartların gereğini anlatmak.
Bu noktada dünya örneklerine bakmak bakış açımızı geliştirmemizde faydalı ve yeni standartları belirlememizde yardımcı olacaktır. Açıkçası, yalıtımla ilgili gelişmiş ülkelerde Zero Energy Buildings- ZEB, Nearly Zero Energy Buildings -NZEB, LEED, vb farklı kavramlar ve standartlar ortaya çıksa da bu alanda dünyada başı çeken PASİF EVLERE değinmek isterim.
Fizik profesörü Wolgang Feist, Almanya’nın soğuk iklim şartlarında “içinde ısıtma kaynağı olmayan bir ev” hayali veya fikri üzerinde çalışmaya başladığında yıl 1989 idi, yani bundan 31 yıl önce. Ve bundan sadece bir yıl sonra 1990 yılında “Pasif Ev – Passivhaus” adını verdiği yapı Darmstadt’da vücut buldu.
Aşağıda genel hatlarıyla tanımlamasını da bulacağınız bu yapı sistemi, yıllar içinde teorik ve pratik olarak olgunlaştı, önce Almanya ve Avrupa, ardından Amerika, Avustralya ve Çin dahil tüm dünyaya Pasif Evler (Passive Houses) anlayışıyla yayıldı ki şu anda dünyada 60 binin üzerinde kayıtlı pasif ev üretildiği biliniyor.
Daha da önemlisi, Avrupa Birliği genelinde inşa edilecek yeni konutların 2020 yılı sonu itibariyle Pasif Ev standartlarında olmasını şart koşan yasa taslağı kabul edildi, ki bununla birlikte aslında, Pasif Evler Avrupa’da yalıtımın asgari düzeyi olarak belirlenmiş oldu.
Gelişmiş ülkeler, enerjiye olan bağımlılığı azaltma eğilimi içinde “yalıtım” konusunu doruklarda yaşarken, biz çağımızın gerisindeki standartlarımızla yalıtmak ile kendimizi yanıltmak arasında gidip geliyoruz.
“Peki sonuç ne, nasıl yalıtım yapacağız?” sorusunun maalesef herkese uyan kısa bir yanıtı yok. Yine de burada somut bir algı oluşturabilmek için küçük bir bilgi paylaşalım; İzmir’de 3 cm mantolama önerilen bir duvarın “Pasif Ev” duvarı olabilmesi için 19 cm mantolama yapılması gerekiyor. (x 6 Katı)
Eylül 2020
Tahsin CÜCEN
MESKEN ÇELİK YAPI
Pasif Ev
Bir ev hayal edin; kışın en soğuk günlerinde sıcak ve konforlu, yazın en bunaltıcı zamanlarında serin ve ideal nem oranına sahip olsun. Üstelik bu evin iç ortam havası anti-alerjik ve temiz olmakla beraber bünyesinde kalorifer, klima gibi herhangi bir aktif ısıtma soğutma cihazı mevcut değil.
İlgi çekici değil mi?
Pasif evler, dış enerjiye çok az veya hiç ihtiyaç duymayan (*) ve yıl boyunca sağlıklı ve konforlu bir yaşam alanı sağlayan evlerdir. Çünkü pasif evler, yüksek yalıtım özellikleri sayesinde geleneksel bir eve kıyasla sadece %10 düzeyinde enerji talep ederken, bu enerjiyi de doğal yöntemlerle; güneye bakan geniş pencereler ve çatısındaki birkaç güneş paneli ile kendi kendine elde edebilecek şekilde tasarlanmıştır.
Başka bir tanımlamayla pasif evler, aktif ısıtma ve soğutma sistemlerine ihtiyaç duymayan; dış hava kaynağını filtreleyerek, ısı geri kazanımlı havalandırma sistemi sayesinde, ISO 7730 termal konfor standartlarında iç ortam hava kalitesi sunan bir yapıdır.
İlginizi çekecek diğer sayfalar…
Pasif Evler Nedir?
Daha fazla okumak için tıklayınız…http://www.meskencelik.com/pasif-evler/
Pasif Ev Projemiz
Fotoğrafları görmek için tıklayınız…http://www.meskencelik.com/passive-house/
Çelik Ev Mi?
Betonarme Mi?
Okumak için tıklayınız… http://www.meskencelik.com/celik-ev-mi-betonarme-mi/